Gastronómia na Slovensku

gastronomiaSlovenská kuchyňa sa dá charakterizovať výraznými rozdielmi medzi severom a juhom, ktoré sú historicky dané predchádzajúcou chudobou horských krajov na severe Slovenska a bohatstvom Žitného ostrova na juhu Slovenska. Tieto rozdiely sú umocnené silným vplyvom maďarskej kuchyne na juhu, ukrajinskej kuchyne na východe a čiastočným vplyvom poľskej kuchyne na severe. Miestami sa prejavuje aj vplyv židovskej kuchyne.

V blízkosti Bratislavy sú dediny, ako napríklad Slovenský Grob, preslávené pečením dobre vykŕmených husí v starých peciach. Hornaté Slovensko je známe prípravou baraniny či živánskej pečienky a v chladnejšom počasí aj slávne tradičné hriatô. Na východe Slovenska sa pripravuje chutná „močanka grybová“, je to hustá kaša z húb a smotany, do ktorej sa namáča čierny chlieb. Ešte stále sa miestami pripravuje pohánková kaša a ďalšie takmer zabudnuté jedlá z pohánky. Slovenské halušky, fazuľové polievky s klobásou či kyslá fazuľa sú pokrmy a polievky, ktoré preslávili slovenskú kuchyňu i v cudzine.

Veľmi chutné sú syry, ako údený oštiepok, pravá bryndza a aj parenica. Z nápojov sa na Slovensku pije víno, ale stále viac však stúpa popularita piva. Z ťažkých alkoholických nápojov sa podáva dobrá slivovica a borovička.

Gastronómia je veda – umenie, pravidlá ako sa správne stravovať, nie zákony, prikázania,  ale ako pripraviť jedlo, kombinovať, podávať.

Dnešný trend sú aj  rýchle občerstvenia, bagety, fastfoody, vývarovne – dnes je trend variť v niektorých reštauráciách rýchlo a lacno.

Vo svete sú  aj naši kuchári špičkoví uznávaní, ako napr. p. Pavel Pospíšil je jediný kuchár, ktorý má už 15 rokov hviezdičku Michelin. Tieto ocenenia sa udeľujú tiež reštauráciám.

Michelinová hviezdička sa môže  i odobrať.

Pre viac informácií o kurze kliknite na: Kuchár

 
Bookmark the permalink.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>